American Society of Health-System Pharmacists

RESIDENT MATCHING PROGRAM

RULES FOR THE ASHP PHARMACY
RESIDENT MATCHING PROGRAM

Background: the following rules represent a compilation of elements of the accreditation regulations and
standards for pharmacy residency programs that are ASHP-accredited, or are in a candidate or pre-candidate
status. The rules apply to these programs and to individuals seeking a residency with these programs. ASHP
contracts with National Matching Services Inc. (NMS) to conduct the Resident Matching Program (RMP),
commonly referred to as “the Match”.

1.

These rules apply to all participants (applicants and programs) in the RMP for pharmacy residencies,
including postgraduate year one and two (PGY1 and PGY2) pharmacy residencies that are ASHP-
accredited, or are in a candidate or pre-candidate status.

a. All participants shall abide by all deadlines and their agreements for participation in the Match.

b. Residency program directors must ensure that all people involved in recruiting or selecting residents
understand and adhere to these rules.

c. Faculty of schools of pharmacy with students interested in participating in the Match for pharmacy
residencies are asked to assist in ensuring that their students understand and adhere to these rules.

d. Violations of these rules or Match agreements by applicants or programs may result in sanctions by
ASHP or legal action by other Match participants.

Pharmacy residency programs in the United States must offer all of their positions through the RMP, with
the exception of Department of Defense and Public Health Service pharmacy residency positions offered
exclusively to commissioned pharmacy officers, and positions offered in Indian Health Service residencies.

a. Positions for which funding is not assured should not be offered in the Match.

b. All positions with funding secured by the Rank Order List (ROL) submission deadline for Phase | of the
Match must be offered in Phase | of the Match.

c. Positions that are left unfilled in Phase | of the Match must be offered in Phase Il of the Match, in
accordance with paragraph 7 and its subparagraphs below.

d. Positions that are not offered in Phase | of the Match, such as positions for which funding becomes
assured after the Phase | ROL deadline or newly created positions, may be offered in Phase Il of the
Match, in accordance with paragraph 7 and its subparagraphs below.

e. Positions that are not offered in Phase | or Phase Il of the Match can be communicated and/or offered
to applicants only after the results of Phase |l of the Match are released, in accordance with paragraph
8 and its subparagraphs below.

For Phase | of the Match, residency programs that conduct interviews must make a reasonable effort to
notify every applicant who submits a complete set of application materials as to his/her interview status.
Such notification may be communicated by email, telephone, regular mail, or other means. For Phase Il
of the Match, notification of interview status is not required.

Participants in the RMP, including applicants and programs, may not communicate, solicit, accept, or use
any ranking-related information pertaining to either Phase of the Match prior to the release of the results
for Phase Il of the Match. (Program directors and resident selection committees may discuss the ranking
of candidates among themselves only.)

a. Residency programs should include the following statement in their brochures and other materials used
for recruiting: This residency agrees that no person at this residency will solicit, accept, or use any
ranking-related information from any residency applicant.
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b. The only information that persons at the residency may communicate to an applicant prior to the
release of the results for each Phase of the Match is whether or not the applicant remains under
consideration for admission. The spirit of this item precludes any communication of applicants’
rankings, however veiled or indirect such communication might be, prior to the release of the Phase
Il Match results.

c. Residency program personnel and applicants may never solicit information regarding applicants’ and
programs’ rankings, even after release of Match results.

d. Residencies that offer more than one program in the Match (i.e., residencies with more than one Match
code number) are expected to ask applicants to identify the residency’s program(s) to which they are
applying. In addition, these residencies may, for the sole purpose of arranging interviews, ask
applicants to designate their preferences regarding the programs at the residency for which they wish
to be interviewed. These residencies may request interview preference information only when it is
essential for making interview arrangements, and such information may not be used for any other
purpose in the selection process. Further, these residencies may not solicit any information about an
applicant’s final rankings of programs. Residencies requesting interview preferences should state
clearly in their written materials that these preferences will be used for arranging interviews only and
for no other purpose.

e. Any ranking information that is communicated between applicants and residency programs, even
though such communication is a violation of these rules, is non-binding and may be changed at any
time prior to the ROL submission deadlines. The only binding rankings are the confidential ROLs that
are submitted to NMS for each Phase of the Match.

f. Residency programs may choose to provide applicants with information about the size of the applicant
pool.

Results of the RMP constitute binding agreements between applicants and residency programs that may
not be reversed unilaterally by either party.

a. Appointments of applicants to residency positions may be contingent upon the applicants satisfying
certain employment eligibility requirements (e.g., obtaining pharmacist’s license, negative drug testing
results). Such eligibility requirements must be specified clearly in the residency programs’ written
recruiting materials and provided to applicants in advance of the Match.

b. Residency program directors are encouraged to contact matched applicants as soon as possible after
NMS releases Match results for each Phase of the Match.

c. lItis not necessary for residency program directors to contact applicants with whom they have not been
matched.

Within 30 days of the release of the Match results, the program must contact each matched candidate in
writing and request that the candidate confirm and document their acceptance of the Match result by return
correspondence by a date determined by the program but prior to the start of the residency program.

a. Atthattime, the program must also provide general information about the hiring process including pre-
employment requirements.

Residency programs that receive their Phase | Match results and have one or more positions left unfilled
must offer those positions to applicants in Phase Il of the Match. New positions for which funding is
secured after the Phase | ROL submission deadline may also be offered to applicants in Phase Il of the
Match.

a. All applicants who register for Phase | of the Match and who do not obtain a position in Phase | (e.g.,
those who withdraw or remain unmatched), as well as applicants who register after the ROL
submission deadline for Phase | of the Match and before the ROL submission deadline for Phase I,
are eligible to participate in Phase Il of the Match. Applicants who match to a position in Phase | are
not eligible to participate in Phase II.
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All positions at a program that remain unfilled in Phase | of the Match must be offered to applicants in
Phase Il of the Match. A residency can decide not to offer an unfilled position in Phase Il only if it
decides not to fill the position in the program for the coming year (e.g., anticipated loss of funding,
shifting of funding to other purposes or another program in Phase Il). Removing an unfilled position
from Phase Il of the Match for any other reason requires ASHP approval.

Residencies with positions that are offered in Phase Il of the Match may not take any actions to fill
these positions prior to the release of the Phase | Match results. Applicants who do not obtain a
position in Phase | of the Match, along with other individuals acting on their behalf, may not contact
residency programs about available positions in Phase Il prior to the release of the Phase | Match
results.

Upon completion of both Phases of the RMP, residency programs that have one or more positions left
unfilled may then make other direct offers (verbal or written) to applicants who remain unmatched or to
applicants who did not participate in the Match. Applicants who receive their Match results and who remain
unmatched may then receive other direct offers of admission.

a.

b.

Failure to receive timely notification of Match results, for any reason, does not constitute a release from
the Match.

Residency program personnel may not take any actions to fill open positions prior to release of the
results for Phase Il of the Match. Applicants who remain unmatched may not contact residency
programs about unfilled positions prior to release of the Phase Il Match results.

Prior to making offers to fill open positions, residency program directors must verify with applicants,
to the best of their ability, that the applicants have neither been matched previously to other programs
nor accepted other offers.

Applicants may not accept an offer if they have been matched or have already accepted an offer from
another residency program.

An offer (verbal or written) that has been tendered by a residency program director and accepted by
an applicant constitutes a binding agreement between the program and the applicant that may not be
reversed unilaterally by either party.

Within 30 days of acceptance of the offer by the applicant, the program must contact the candidate in
writing and request that the candidate confirm and document their acceptance of the offer by return
correspondence by a date determined by the program but prior to the start of the residency program.
When the program contacts the applicant to confirm the acceptance of the offer, the program must also
provide general information about the hiring process including pre-employment requirements..

The Match will accommodate an “early commitment process” for organizations or health systems that
operate both PGY1 and PGY2 pharmacy residency programs and elect to allow their PGY1 residents to
commit to one of the organization’s or health system’s PGY2 residencies.

a.

Residency programs that might consider using an early commitment process must have a formal,
written procedure addressing, at a minimum, how this option is promoted to PGY1 residents and how
candidates will be assessed and selected.

The early commitment process may occur only between a PGY1 resident and a PGY2 residency
program that is operated by the same organization or the same health system that operates the PGY1
residency program.

The PGY1 and PGY2 residencies must be consecutive years of employment for the resident.

When contacted annually by NMS, PGY2 residency program directors must register all positions that
could be potentially in the Match. Typically this occurs before it is feasible to consider offering any
positions in an early commitment process.

If a PGY2 residency program director offers an early commitment to a PGY 1 resident, each party must
confirm the placement by accepting an early commitment agreement by the deadline date established
by the ASHP.

After the deadline date established by the ASHP, PGY2 residency programs may not make early
commitment offers and must offer all positions through the RMP, unless the organization does not
intend to fill some positions.
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g. Match fees (equivalent to those paid by applicants to register for the Match) for positions filled through
an early commitment process will be paid to NMS by the organization operating the PGY2 residency
program. (PGY1 residents pursuing PGY2 residency positions not filled through the early commitment
process pay a registration fee to NMS to participate in the Match.)

10. Individuals who detect violations of these rules are urged to request compliance from the appropriate party
or parties.

a. Unresolved compliance problems should be resolved informally, whenever possible, through
consultation among applicants, residency program directors, and ASHP, or by other informal means.

b. Residency program directors who become aware of violations of these rules by other residency
program personnel should urge the applicants involved to follow the informal resolution procedure
described above, and/or should contact directly the other residency program directors.

c. Problems not amenable to resolution through informal consultation should be reported as soon as
possible to the ASHP Commission on Credentialing at the address listed at the end of this document.

11. If a formal complaint regarding an alleged violation of these rules is filed with the ASHP Commission on
Credentialing, the Commission will evaluate the allegations and recommend an appropriate course of
action. Violations of the RMP rules should be reported to:

Secretary, ASHP Commission on Credentialing
Accreditation Services Division

American Society of Health-Systems Pharmacists
4500 East-West Highway, Suite 900

Bethesda, MD 20814

1-866-279-0681
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